Kentaur

Szabad a tánc?

Támogasd Nagyköveteink kampányát és írd tovább te is a Duda Éva Társulat történetét.

KENTAUR díszlet- és jelmeztervező, képzőművész, zenész

Az alkotói szabadság a színházban számomra személy szerint azt jelenti, hogy nincs hierarchia. A szöveg, a történet és a látvány nem fontosabb, mint a mozgás. Érzem ezt a teljes szabad tartományt, amikor megpróbálunk létrehozni valamit, felhasználni a színházi elemek egész sorát, mint az emberi viszonyok, az ok-okozat, a díszlet, a jelmezek, a tánc, az ének, a zene, a beszéd, az improvizált helyzetek, a színdarabok, az irodalom – a színházi lehetőségek bőségszaruja. Ebben a fantasztikus gyűjtőtégelyben talán mégis a tánc a legfontosabb. A tánc ősi eredetű szent nyelv. Tehát bár minden egyenlő, amit valóban meg kell őrizni, az a tánc, mert ez a kéznél lévő legalapvetőbb elem, a kommunikáció.

A 80-as évek eleje óta kapcsolódik az életem a kortárstánchoz. 16 éves koromtól játszottam a Satöbbi zenekarban billentyűs énekesként. Újhullámos zenekarkét már ott is fontos szerepet kapott nálunk a színpadi mozgás. Később, már szólistaként Rókás Lászlóval és együttesével dolgoztam együtt az első Kentaur koncertek színpadi megalkotásában. Ebből az együttműködésből született meg az első olyan rock színpadi produkcióm, amiben a színház, a kortárs tánc, a film és képzőművészet is nagyon komoly szerepet kapott a rockzene mellett. A Képzőművészeti Egyetem festő szakán végeztem. Ebben az időben alakítottam meg a Pankrátor Balettet, melyben a performance és az akcióművészet világa a kortárs tánccal kollaborációban hozott létre művészeti alkotást.
A 90-es évektől az elmúlt 30 éven, díszlet és jelmeztervezőként számtalan táncművészeti előadás látványvilágáért voltam felelős, a klasszikus balettől a kortárs táncművészeten át a musical színpadi táncprodukcióig. Duda Évát még ebből az időszakból ismerem és mindig nagyra tartottam azt a komplex kreativitást amivel a mozgáshoz viszonyult. Nagyon sok produkcióban dolgoztunk együtt és az együttműködésből barátság alakult ki. Éva társulatának produkciói pontosan azt az összművészeti gondolatot valósítják meg, ami engem is megfogott már a 80-as években. Produkcióiban a világítás, a díszletek és jelmezek, illetve a zene precíz összhangja, mindemellett a tánc felszabadult sokszínűsége,
mindig ámulatba ejt. Véleményem szerint ez az együttes világszínvonalú produkciókat hoz létre, s nekünk támogatóknak az a feladatunk, hogy ezt a minőségi táncszínházat nem csak életben tartsuk ebben a mai nehéz gazdasági környezetben, de a lehetőség szerint anyagi lehetőséget teremtsünk a nemzetközi színpadokon való minél hangsúlyosabb jelenlétre.

A tánc ősi szent szöveg, amit mindenki ért. Nincsenek nyelvi akadályok.

Kentaur

The campaign has ended.

Donors

HUF 100,000
Anonim támogatás a year ago
Éljenek a művészetek! 

HUF 17,000
Borsos T. a year ago
 

HUF 25,000
Kis Andrea a year ago
 

HUF 5,000
K. Ágnes a year ago
 

HUF 20,000
Csontos Balázs a year ago
 

HUF 3,000
Zimon András a year ago
 

HUF 20,000
Anonim támogatás a year ago
 

HUF 50,000
Anonim támogatás a year ago
 

Kentaur
Kentaur

díszlet- és jelmeztervező